Konserwacja sezonowa

Konserwacja sezonowa

Po zakończeniu każdej kolejnej pory roku konserwuje się odzież, której nie będzie się w najbliższym czasie używać. Odzież, która nadaje się do prania pierze się i prasuje. Inne rzeczy czyści się chemicznie, trzepie, przyszywa np. guziki. Odzież powinno się przechowywać w suchych pomieszczeniach. Taką odzież należy co pewien czas przeglądać i wietrzyć.

Czyszczenie chemiczne – czyści się przede wszystkim wyroby wielowarstwowe tzn. garnitury, jesionki, kostiumy.

Odzież sezonową należy chronić przed szkodnikami tj. molami. Odzież wełnianą i futra należy przed schowaniem wywietrzyć, dokładnie wytrzepać oraz oczyścić z kurzu i brudu. Miejsce przechowywania odzieży powinno być suche, oczyszczone i spryskane środkiem przeciwmolowym. Odzież zimową w ciągu lata przeglądamy i wietrzymy, a przed ponownym użyciem dokładnie szczotkujemy i również wietrzymy.